Coachen met de hond als spiegel

NIEUW vanaf nu te boeken, (Systemisch) gecoacht worden met de hond als spiegel.

Wat houd dit in?

Vaak hebben wij mensen goede voornemens en wanneer we beginnen gaan we vol enthousiasme los. Dit kan gaan om doelen te verwezenlijken zoals, lichamelijke of geestelijke gezondheid, werk, huishouden, financiën, administratie.. noem maar op. Na enkele dagen, weken en soms zelfs na maanden verval je weer in oude gewoonten. Je baalt en vraagt je af hoe dit mogelijk is, waar ligt je kracht, je doorzettingsvermogen en het gevoel van falen kan dan de overhand nemen. En weet, dit is zo menselijk, zo gewoon.

Ik zou graag willen helpen om te ontdekken waar je kracht en je vaardigheden zitten. De oude pijn die je keuzes soms zo in de weg kunnen zitten. Dit kan o.a. d.m.v. systemisch coachen. Systemisch coachen houdt in, dat we beginnen bij jezelf en daarna naar de systemen om je heen gaan, die van invloed zijn op jouw leven. We kunnen hierbij ook werken aan een stukje weerbaarheid en angst.

Hierbij kan ik de hond inzetten als spiegel. Dit kan samen met mijn co-coach hond(en) , maar mag ook die van jezelf zijn. Honden spiegelen hetgeen ze waarnemen. Het fijne is dat ik je geen antwoorden ga geven, geen goed (opgedrongen) advies, geen oordeel. Jij bepaald welke weg je gaat. Het is jouw leven en jouw weg. Deze ga je zelf ontdekken en daardoor is dat hetgeen wat je ontdek het meest passend bij jou.

Eerlijkheid over hulpvraag

Ook zal ik eerlijk tegen je zijn, wanneer de hulpvraag voor mij te complex is. Wanneer je wilt kunnen we dan samen kijken naar hulpverlening die geschikter is, zodat jij tot je rechtkomt! Dit geldt ook andersom, wanneer jij geen klik voelt met mij of jij vind dat ik niet aansluit bij jou behoeften.

Voor wie is dit geschikt? voor iedereen die de mogelijkheid heeft zelfreflectie toe te passen of te leren.

Kosten kunnen betaald worden vanuit:

PGB

Deze kunnen dan alleen samen met de ambulante hulpverlening bekostigd worden (omdat dan de doelen worden versterkt, waaraan gewerkt wordt.)

Particulier

Neem voor mogelijkheden over beide even contact op, dan kunnen we dit bespreken!

tel 06-33056442

—————————————————————————————–

Eerdere ontwikkelingen

juni 2021

Ik wil even aan u voorstellen mijn collega Xanthos!

Xanthos is onze Tatrahond van 2 jaar. Hij is een spontane leergierige hond en is gek op mensen. Knuffelen is wel zijn passie en wat iedereen van hem zou kunnen leren is, loslaten en genieten.

Hoe zie ik dat?  In kleine dingen. Wanneer Xanthos geborsteld wordt, gaat hij vol overgave op zijn rug liggen met de ogen dicht.. Hij vindt dat hij een borstel beurt verdient! Zouden wij ook niet eens wat vaker onze ogen moeten sluiten van alles wat om ons heen gebeurd en gaan genieten van het moment?

Al enige tijd heb ik het verlangen om een hond in te zetten bij begeleiding of coachen van cliënten. Zelf heb ik al veel van onze honden geleerd. Ze spiegelen mij persoonlijk enorm veel. Hoe ik mij voel, kan ik vaak terug lezen in het gedrag van onze honden. Zo kwam het idee om een opleiding te gaan doen bij Dogswork.nl  voor therapiehonden begeleider.

De eerste stappen zijn gezet. In September 2020 ben ik met de opleiding gestart en op 2 mei 2021 is Xanthos op gedrag getest en is geslaagd! Wij gaan samen onze eerste stage lopen als bezoekvrijwilliger met bezoekhond. Hieronder zal ik u op de hoogte houden van de ontwikkelingen…

16-09-2021

Als bezoekhond en vrijwilliger is er geen therapeutisch doel verbonden aan ons bezoek.  We komen voor de gezelligheid en voor Xanthos om te leren in een vreemde omgeving te zijn en met cliënten in contact te komen.

Onze bezoekhondstage zit er al bijna op en ik kan niet anders zeggen dan dat Xanthos al veel geleerd heeft.  Hij wordt rustiger wanneer hij op bezoek is en heeft meer aandacht voor de cliënt. Hij mag net als ieder dier of mens alles stapje voor stapje leren en hoeft het niet perfect te zijn. Ontspanning is erg belangrijk.

Zo gaan we samen op bezoek bij een mevrouw met dementie. Zij leeft niet meer in het heden en maakt soms ook geen contact meer. Wanneer Xanthos komt, zien we haar terug komen in de werkelijkheid. Ze verheugd zich op zijn komst, vraagt regelmatig naar hem bij begeleiding en familie.  Wanneer Xanthos er dan is, verteld ze veel verhalen over de honden die zij in haar beleving heeft gehad en opgevoed. Ook het aanraken van Xanthos, snoepjes geven en hem een beetje plagen, geeft haar veel plezier.

Een andere stage bezoek brengen we aan een dagbesteding, waar  cliënten zijn met een verstandelijke beperking. Elke keer zit er een hele groep cliënten op ons te wachten.  Xanthos geniet van de aandacht en de cliënten genieten van zijn aanwezigheid. Door Xanthos  zijn uitstraling en karakter helpt hij nu  al mensen over de streep die bang zijn voor honden.  Zo heeft bij deze stage een cliënt ons een half uur lopen observeren vanuit de dagbesteding binnen, terwijl wij buiten waren. Haar nieuwsgierigheid en omgang van andere cliënten met Xanthos won en vroeg ze aan de begeleidster of ze toch even bij die hond kon kijken op afstand. Uiteindelijk heeft ze hem geknuffeld en hem zelfs met mij samen aan de riem naar de auto gebracht.

Deze momenten zijn erg waardevol voor iedereen!

Zelf moet ik nu eerst een aantal modules afronden om verder te mogen gaan met Xanthos en de therapiehond begeleiding stage.

Januari 2022

Er is een heerlijke pup bij ons komen wonen! Levy 

Net als Xanthos is Levy een tatrahond. 

februari 2022

Tijdens de stages met Xanthos mag Levy ook mee om te socialiseren.

De stages hadden verschillende doelen zoals, grenzen aangeven, stemgebruik, in beweging komen, onzekerheid, uitdagingen aangaan, bewustwording etc.

 

April 2022

De stages als Therapiehond begeleider zijn ondertussen ook afgerond. Het was waardevol en mooi om te zien hoe honden reageren op mensen, hoe zij mensen in beweging krijgen, wat de hond dmv lichaamshouding en reactie te vertellen heeft. 

Vaak na een therapie was er een moment van even met de hond alleen zijn. 

Mijn ervaring is verder uitgebreid bij verschillende dagbestedingen, een praktijk voor lichaamsgerichte therapie en  individuele cliënten

december 2022

Al een poosje niet meer wat geschreven.. dus het wordt weer tijd, 😉 de opleidingen bij Dogswork zijn afgerond en mag me nu therapiehond begeleider en instructeur noemen. Het was een lange leerzame tijd. Corona gooide veel roet in het eten en werd mijn geduld op de proef gesteld. Na nagedacht te hebben, merk ik dat de tools van Spiegelwerk met honden mij erg aansprak, want wat kunnen de honden mensen spiegelen..

maart 2023

Na aanleiding van mijn vorige bevindingen heb ik afgelopen maanden de opleiding en stage gedaan en afgerond bij Kernkracht-academie. Hier leerde ik, hoe ik systemisch en energetisch kan werken met de hond als spiegel. Een hele andere opleiding dan bij Dogswork, maar zeker een goede aanvulling op elkaar. Zo leerde ik bij Dogswork ontdekken en de basis van coachen en bij Kernkracht-academie de verdieping hierin. Waardevolle tijden!

WordPress Theme by sumowp.com