Van (on)ervaringsdeskundige tot zzp’er

Van (on)ervaringsdeskundige tot zzp’er

Wanneer mensen een kinderwens krijgen, denkt men als eerste aan een roze wolk.
Al snel kan deze roze wolk grijze vlekjes vertonen.
Binnen ons gezin mochten we drie geweldige jongens verwelkomen, waar ik tot op de dag van vandaag erg trots op ben.
Zonder zorgen ging dit helaas niet. Twee van de jongens reageerden anders dan we hadden verwacht en we liepen voor ons gevoel tegen onmogelijkheden aan.
Al snel werden er bij beide jongens vormen van ASS gediagnosticeerd. Nadat we de diagnose kregen dachten dat de oplossing er was, maar helaas bleek dit anders te zijn . Er werd door hulpverlening uitgelegd wat er gaande was. Wij kenden deze vormen van autisme niet en kenden alleen het plaatje van Rain Man de klassiek autist en zo waren onze jongens zeker niet. Aan de buitenkant geen zichtbare kenmerken en van binnen niet gelijk aan de verwachtingen van de maatschappij.
Er ontstond een erg onrustige tijd met veel zorgen, onbegrip van naasten, maar ook walste de hulpverlening en instanties regelmatig over ons heen. Iedereen wist heel goed, hoe wij het moesten doen.
Boosheid, verdriet, overspannen tijden hielden ons regelmatig in de greep. Gelukkig vonden we langzaam onze eigen weg en leerden we de vormen van ASS steeds beter kennen. Ik begon mij in te zetten als vrijwilliger op de school van onze jongens en leerden ook andere ouders en leerlingen kennen met de grijze vlekjes op de roze wolk.
Ook kwam er een hulpverlener in ons leven die een positieve invloed op ons had. De manier waarop deze hulpverlener werkte, daaruit merkte ik dat zij anders in de zorg stond. Van haar heb ik veel mogen leren.
Mijn wens werd geboren. Als ik uit deze situatie kom dan wil ik ook op deze manier andere ouders ondersteunen.
Jaren gingen voorbij en steeds meer zag ik dat de hulpverlening gericht was op de studie, protocollen, systemen en medicatie. Niet dat dat fout is, maar ik miste de persoonlijke aandacht. Zoals het mogen horen dat ik het goed deed, iemand die mij zag staan als moeder en wilde luisteren naar mijn verhaal.
Mijn leven begon door alles veel vorm te krijgen en ik besloot de opleiding Sociaal agogisch werk te gaan volgen, met daar achteraan persoonlijke begeleiding specifieke doelgroepen. Door te starten met lotgenotengroepen en als oudercontactpersoon bij de NVA Friesland, mocht ik vele verhalen horen. Mijn verlangen naar de hulpverlening met mijn eigen visie hierover begon steeds meer vorm te krijgen. In deze tijd moest ik veel van mijn eigen zorgen verwerken en leren loslaten. Gelukkig had ik stage plekken waar ze kansen in mij zagen en mij aan alle kanten leerden mijn beschermende jasje uit te doen en steeds meer mezelf te zijn. Ik begreep ineens beide kanten van mijn eigen verhaal. Hoe ik vast liep met mijn inzichten als moeder en hoe ik met mijn eigen onverwerkte gevoelens de hulpverlening niet had begrepen en zij mij niet.
Ik ontdekte mijn vaardigheden en leerde deze in te zetten en merkte wat voor invloed die mochten hebben op andere ouders en cliënten.
In 2016 bedacht ik dat het de tijd werd om voor mijzelf te beginnen, maar het werd anders. Twee jaar lang mocht ik nog andere vormen van grijze vlekjes op roze wolken ontdekken, wat mijn leven erg verrijkt heeft. Ook mocht ik ontdekken op welke manier ik de hulpverlening zou gaan aanbieden.

  • Op 2 januari 2018 heb ik de stap gezet om mij in te schrijven bij de KvK.

Visie

Ik werk vanuit de visie dat ieder mens waardevol is. Het kind kan niet zonder de ouders of betrokkenen en de ouders of betrokkenen niet zonder het kind! Beide hebben elkaar nodig om tot zijn of haar recht te komen.

Werkwijze

Als hulpverlener wil ik bewust meekijken met de zienswijze van de ouders of betrokkenen, ontdekken hoe de cliënt tegen ons aankijkt en als professional de zorg leveren die past bij de leefwijze van de ouders of betrokkenen en de cliënt.  Hierop zal ik in overleg met het netwerk of wanneer mogelijk met de cliënt mijn werkwijze aanpassen.

Het is mooi als men de positieve kanten van elkaar wil (leren) zien en dit laten vormgeven op verschillende levensgebieden in de toekomst!

Financiering

Vanuit pgb of particulier (in overleg kan er ook ZIN geboden worden)